Skip to contentНови банкови такси

От 1 август БНБ слага таван на комисионните, които банките вземат за обслужване на разплащателните сметки. Промените засягат само платежните сметки по основни операции - за теглене от банкомат, разкриване на сметка или плащане с дебитна карта. Точните такси се определят от всяка банка поотделно.

Тегленето от банкомат на банката , в която се обслужва сметката не може да струва повече от 20 стотинки. Тегленето от чужд банкомат обаче поскъпва до 92 стотинки.

Максималната тарифа за разкриване на разплащателна сметка ще струва максимум 1.79 лв , а ако е с дебитна карта –1,32 лв.

Месечната поддръжка обаче ще се таксува по-скъпо, но не повече от 2,02 лева на месец.

По-скъпо е тегленето на пари в брой от сметката в офиса на банката, тъй като средната такса за суми до 1000 лв. нараства от 89 стотинки до 1.02 лв.

По-евтино е да ползвате директно картата за покупки, защото там няма такса. Същото е и при кредитната карта, а когато теглите суми в брой плащате на банката комисионна. Експертите съветват да не поддържаме много сметки, защото обслужването им е скъпо. Използвайте една, или най-много две разплащателни сметки, за да оптимизирате разходите по тях. Интересувайте се от пакетните предложения на Вашата банка.

Очакванията са плащанията по банкомат с дебитна карта да станат безплатни. Плащането на посттерминал излиза 0 лв.

Публикувано в Указания.

Етикети , , .