Skip to contentНови програми за обучение по БДП

Децата и учениците ще учат безопасност на движението по пътищата по нови програми, утвърдени от Министерството на образованието и науката. 56 часа минимално са предвидени за подготовка в училище в часа на класа, а в детските градини ще имат между пет и седем педагогически ситуации годишно. Часовете по пътна безопасност в училищата ще са в рамките на часовете на класа. В първи клас са предвидени най-малко девет часа годишно, във втори, трети и четвърти клас – шест, в пети, шести и седми клас – пет, в първия гимназиален етап до десети клас – четири, и за най-големите – един час. Обучението е съобразено с възрастта. Децата ще учат правилата за движение по пътищата като пешеходци, велосипедисти или пътници, както и правилата за сигурността при престой на автобусна спирка, за безопасните места за игра и др. Ще бъдат запознати с най-честите причини, водещи до пътнотранспортни произшествия и последиците от тях. Най-големите ученици ще се учат как да оказват първа помощ и да решават мирно конфликти, възникнали по време на участие в движението по пътищата. Изготвени са и насоки за учителите. Според възрастта на децата те трябва да привлекат вниманието им чрез наблюдение, разговори, разкази, беседи, пътни казуси, сюжетно-ролеви игри, дидактични или компютърни игри, игрови тренинг, експерименти, практически упражнения и др. В обучението могат да се включват родители, както и специалисти от „Пътна полиция“, Института по пътна безопасност, Съюза на българските автомобилисти и Българския червен кръст. Децата няма да получават оценки, но учителите ще трябва да ги насочват как да се справят по-добре с поставените задачи и те да участват активно в ограничаването на произшествията по пътищата.

Заповед № РД09-2684/20.09.2018 г. за утвърждаване на програми за обучение по безопасност на движението по пътищата (БДП) съгласно приложенията:

Програма за обучение по БДП за първа група в детската градина

Програма за обучение по БДП за втора група в детската градина

Програма за обучение по БДП за трета група в детската градина

Програма за обучение по БДП за четвърта група в детската градина

Програма за обучение по БДП за I клас

Програма за обучение по БДП за II клас

Програма за обучение по БДП за III клас

Програма за обучение по БДП за IV клас

Програма за обучение по БДП за V клас

Програма за обучение по БДП за VI клас

Програма за обучение по БДП за VII клас

Програма за обучение по БДП за VIII клас

Програма за обучение по БДП за IX клас

Програма за обучение по БДП за X клас

Модул за обучение по БДП за XI клас

Модул за обучение по БДП за XII клас

Може да улесните и повишите ефекта от обучението като използвате следните:

АТРАКТИВНИ безплатни приложения за iOs и Android устройства ЗА ОБУЧЕНИЕ НА ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ ПОД ФОРМАТА НА ИГРА:

1.Renault представя безплатни приложения за деца на тема „Безопасност и Мобилност за всички“

http://safetyforall-bg.com/

Учебните приложения по програмата се предоставят напълно безплатно. Те са разработени съвместно от специалисти на Renault и педагози във Франция, за да отговарят на нуждите на двете възрастови групи, които обхваща програмата. Учебните материали са разработени на игрови принцип и са атрактивни за учениците, както и за учителите при работа в клас.

2.ПРИЛОЖЕНИЕ ВЕЛОШАМПИОН

Приложението „Велошампион“ е разработено от Съюза на българските автомобилисти (СБА) заедно с Австрийския автомобилен съюз през 2018 г. То е създадено с цел подобряване пътната безопасност, като дава възможност децата да научат правилата за движение по пътищата, под формата на игра с въпроси и нива на трудност.

За да станат велошампиони, децата трябва да преминат през 9 нива. Те започват като „велосипедисти на триколка“. Хлапетата могат да решават тестовете за време в рамките на 20 секунди или пък да правят тренировка върху няколко въпроса. За по-напредналите създателите на приложението са подготвили и предизвикателство. Те трябва да отговорят последователно на 101 въпроса, като имат по 20 секунди за тях.

Приложението може да бъде свалено безплатно от сайта на СБА www.sba.bg/velo за устройства с операционни системи iOS, Android, а също е достъпно за компютри с операционна система Windows.

Подобни документи

Публикувано в Заповеди, Заповеди на МОН, Нормативни документи в образованието.

Етикети , , , , , .