Skip to contentПлащане на данъци и осигурителни вноски по интернет

За да плащате данъци и осигурителни вноски по интернет трябва:

  • Да регистрирате банкова си карта за разплащане в интернет. Това става в банката издател на вашата карта или от банкомат на същата банка.
  • Да регистрирате банковата карта в системата за електронни плащания на ePay.bg
  • Регистрация в сайта на НАП. Регистрацията се извършва, като попълните онлайн формуляра за регистрация на нов потребител.

Как става регистрацията в ePay.bg?

Клиентът се регистрира в системата, като въвежда еднократно информация за банковата си карта. След това той получава свой клиентски идентификационен номер (КИН). Задължително при регистрацията се попълва име, презиме, фамилия, ЕГН и адрес за кореспонденция, телефонен номер и e-mail, като се избира и потребителско име и парола.

Как става регистрацията в сайта на НАП?

Клиентът се регистрира в системата, като въвежда еднократно информация за типа данъкоплатец (физическо или юридическо лице), пълното наименование на юридическото лице или трите имена на физическото лице, ЕГН (само за физическите лица), БУЛСТАТ (попълва се от юридически лица и ЕТ), потребителско име и парола, валиден e-mail адрес и КИН.

Как става плащането на данъци и осигуровки през сайта на НАП?

В пет стъпки:

1. След като влезете в системата на НАП със свое потребителско име и парола от менюто се избира „ново плащане”. След като потвърдите, че приемате общите условия за ползване на услугата, трябва да изберете от списъка какви задължения ще плащате – за данъци, НОИ и НЗОК или за ДЗПО.

2. На следващата стъпка ще е необходимо да изберете териториалната структура на НАП към която ще бъдат преведени парите. Това е компетентната териториална дирекция, която за физическите лица е по постоянен адрес, а за юридическите – по адрес на регистрация.

3. На този етап се визуализират преводните нареждания, като по-голяма част от информацията в тях, е вече попълнена автоматично. Прегледайте ги внимателно и следвайте понататъшните указания на системата.

4. За да се осъществи плащането, системата ви прехвърля към сайта на ePay.bg, където трябва да въведете потребителското си име и парола, което сте използвали при регистрацията в сайта за интернет плащане.

5. След това вече трябва да потвърдите заявките за плащане. Това е и последната стъпка за плащане на данъчните или осигурителните задължения по Интернет.

Ще получите съобщение в електронната си поща за извършените от вас плащания. Пазете това електронно съобщение.

Важно! Наредените от вас суми ще постъпят по сметките на приходната администрация до 3 работни дни след датата, на която ePay.bg потвърди, че плащането е извършено. Затова не чакайте последния срок за плащане.

Публикувано в Указания.

Етикети , .