Skip to contentМерки за подкрепа след края на извънредната епидемична обстановка

Мерки за подкрепа на гражданите и работодателите и след края на извънредната епидемична обстановка

  1. Добавките към пенсиите на всички пенсионери, в размер на 60 лева, ще се изплащат до края на юни 2022 г.
  2. Националният осигурителен институт ще продължи да превежда и еднократната добавка от 75 лева на всички пенсионери, които в периода от 1 януари до 30 юни 2022 г. имат завършат пълен ваксинационен курс срещу COVID-19 или имат поставена първа доза от 1 до 30 юни.
  3. До юни включително ще се изплащат и изравнителни добавки към пенсиите на хората, които през януари 2022 г. са получили по-ниска обща сума от сбора на COVID добавка и пенсия, в сравнение с декември 2021 г.
  4. ТЕЛК решенията, чийто срок е изтекъл по време на извънредното положение или извънредната епидемична обстановка, ще важат до 30 юни.
  5. До същата дата служебно се удължава и срокът за изплащане на пенсиите за инвалидност по експертни решения, които са изтекли по време на извънредното положение или извънредната епидемична обстановка. Тези  пенсии ще продължат да се получават и след 30 юни 2022 г., ако дотогава хората са преосвидетелствани и в Националния осигурителен институт са постъпили данни за определения нов срок на инвалидността.
  6. Действието на мярката „60 на 40“ ще бъде удължено до 30 юни при запазване на досегашните условия за подкрепа за запазване на работните места. През цялата 2022 г. до 90 дни неплатен отпуск ще се зачита за трудов и осигурителен стаж.

Публикувано в Без категория и заповеди, Мерки против covid-19.

Етикети , , .